Eurovisionul a fost una dintre cele mai populare ceremonii de muzică de pe continent și, în ultimii ani, țara noastră s-a ridicat la înălțime și a împresurat întreaga Europă prin evoluțiile sale șocante și interesante. Să examinăm cum s-a descurcat România la acest concurs de-a lungul anilor!
Concursul Eurovision poartă istoria sa încă din 1956, când prima sa emisiune a avut loc în Elveția. Până în prezent, competiția a devenit cunoscută și îndrăgită, reunind țări din întreaga Europă pentru a-și prezenta cântecul și arta lor. Fiecare țară își trimite un reprezentant, iar publicul mondial votăm pentru cântecul lor preferat. De la debutul României în concurs în 1994, și-a câștigat o reputație de invidiat prin producțiile sale interesante și coregrafii pe măsură. Să examinăm și să discutăm modul în care țara noastră s-a descurcat la Eurovision de-a lungul anilor.
1994-2004 – Începuturi
România a debutat în competiția Eurovision în anul 1994 cu o reprezentare de excepție, cea a trupei “Mai minte”. Au intrat în competiție cu piesa numită “Cine vrea să-mi pună pară”, care i-a impresionat pe fanii din întreaga lume și, de asemenea, a atras o mulțime de voturi.
Acesta a fost debutul memorabil al trupei în Eurovision, care nu a început prea bine, câștigând doar un punct. Dar amintirea acelui concurs și piesa în sine a rămas vie și încă este versată în diferite țări din Europa.
De atunci și până în 2004, și-au extras punctele cuvenite și, în acel an, trupa Sistem a readus a doua clasare a României în clasamentul Eurovisionului, cu piesa “Dragoste și Nostalgie”. Piesa a fost un succes și publicul a fost surprins de versuri față de alte piese de la acea vreme.
2005-2009 – Atenție sporită la apariție
Începând din 2005, România a început să-și facă prezența simțită în cadrul Eurovisionului, devenind una din cele mai convingătoare țări la conferința de presă câștigătoare a premiilor. În aceeași perioadă, reprezentanții țării noastre au câștigat puncte tot mai bune și mai multe în fiecare clipă.
În 2005, trupa “Moldovian Band” a reprezentat țara noastră la Eurovision cu piesa “Jumatatea ta” și a adus familiei Eurovision o altfel de vibrație. Melodia și culorile au impresionat telespectatorii din întreaga lume și au câștigat trei puncte extrem de importante.
În 2006, țara noastră a dat voce grecească lui Mihai Trăistariu în piesa “Tornero”. Aceasta a reușit să câștige 22 de puncte, obținând al patrulea clasament al României în Eurovision.
În 2007, trupa Todomondo a reprezentat țara noastră cu piesa “Liubi, liubi, I love you”. A fost prima oară când o trupă a îmbrăcat costume și s-a folosit un dialect regional pe scena Eurovisionului. A primit 9 puncte și a contribuit într-o măsură semnificativă la reputația țării noastre în competiție.
În 2008, Nico și Vlad “Mirabela” au reprezentat țara noastră cu melodia ”Pe-o margine de lume”, care a reușit să obțină 21 de puncte. Acesta a fost, de asemenea, prima oară în care o piesă românească a fost interpretată multe limbi străine, ceea ce a adus o culoare unică pe scenele europene de Eurovision.
În 2009, trupa ”Zdob și Zdub” s-a aliniat cu piețele sale furioase și distorsionate și a câștigat 16 puncte în competiție. au primit 11 puncte și au reușit să aducă un nou stil muzical euroregional și popular.
2010-2014 – Stiluri noi și avansuri în boxa de voci
Începând din 2010, țara noastră a primit aplauze entuziaste și a câștigat punctele pe care le-a obținut grație stilurilor și profesionalismului interpreților români. În 2010, Ovidiu Lipan Țăndărică a reprezentat țara la Eurovision, în piesa “Playing with Fire”, care a câștigat 18 puncte. Aceasta a prezentat în mod inovator călătoria prin lume a unui artist, astfel încât să câștige inimile telespectatorilor lumii.
În aceeași perioadă, Paula Seling și Ovi au interpretat piesa “Playing with Fire”, care a rersultat în al doilea clasament în topul Eurovision pentru țara noastră, cu 9 puncte, atenția publicului aflându-se de partea lor.