Află totul despre istoria și impactul variola: una dintre cele mai periculoase boli din istoria omenirii

Istoria și impactul variolei este una complexă și interesantă. Este recunoscut de mult timp ca fiind una dintre bolile cel mai periculoase din istoria omenirii, dar efectele sale asupra populației vin din trecut și populația continuă să învețe și să fie avertizată despre pericolul prezent și viitor al acestei boli.

De-a lungul secolelor, boala infecțioasă a fost una dintre cele mai temute infectii ale populației, atât pentru efectele sale imediate cât și secundare. Cu toate acestea, pe măsură ce știința medicală a progresat, boala a devenit din ce în ce mai bine controlată și, în cele din urmă, eradicată în anul 1980 în urma unui program de vaccinare eficient și extins, implementat la nivel mondial.

Iată tot ceea ce trebuie să știți despre variolă – istoria și impactul ei asupra omenirii.

I. Despre Variolă  

Variola este un virus care provoacă o boală infecțioasă și contagioasă cunoscută sub numele de variolă. Boala este în principal transmisă prin contactul direct cu persoane bolnave sau prin aer, dar nu poate fi transmis printr-o stare latenta sau prin purtare indirectă (contact cu obiecte contaminate). Virusul variolei se poate răspândi în mod eficient la populația națională și poate provoca pagube extensive populației înainte ca boala să poată fi controlată sau eliminată.

A. Semne și simptome

O persoană infectată cu virusul variolei de obicei prezintă simptome caracteristice, care apar în general în termen de 10-21 de zile după expunere. Acestea includ febră, stare generală neobișnuită de rău, dureri musculare, dificultăți de respirație și dezvoltarea unor ulcere cutanate umplute cu fluide care devin crustate și se pot rupe. Uneori, poate apărea și vărsături și diaree.

B. Complicații

Variola poate provoca complicații potrivit prezentei și gravității simptomelor asociate. Acestea pot include infecții secundare, complicații respiratorii, cecitate și, în cazurile grave, decesul. Este, de asemenea, posibil ca persoanele infectate să dezvolte involuntar sindromul post-varicelă (PPV). Aceasta este o boală cu durată îndelungată pe care oamenii care se refac după boala variolei o pot experimenta ani mai târziu.

II. Istoria Variolei  

A. Originea și istoria

Istoria variolei este greu de determinat deoarece istoricii și oamenii de știință au dificultăți în determinarea când a apărut boala și în descoperirea cauzei exacte a bolii. Se crede că boala poate fi trasată până în 3099 î.Hr., când purtătorii ei au fost observați la mai multe populații din Orientul Mijlociu, Africa și Asia. Boala a fost prezentă în multe culturi timpurii, care au fost atestate de rezultatele arheologice în mormintele unei perioade îndepărtate.

B. Episoade de epidemii

Între secolele V și X, variola a fost răspândită peste tot în lume și a cauzat crize tuturor populațiilor. Epideimia din secolul al V-lea a ucis aproximativ 15 milioane de oameni în Imperiul Bizantin. În secolul al XIII-lea, variola a fost răspândită în Europa și a ucis jumătate din populația Irlandei și aproximativ două cincimi din populația Angliei.

Răspândirea bolii a decimat populații durante secole, cu multe evenimente deosebite de-a lungul istoriei și cu prezența sa recunoscută în nenumărate documente începând din perioada lui Hippocrates. Cele mai mari epidemii au avut loc în istoria Statelor Unite, cu prima epidemie înregistrată în Massachusetts în 1650.

C. Imigrarea

În secolul XVIII, boala s-a răspândit în întreaga lume ca rezultat al expansiunii comerțului și al circulației populației. Acest lucru se datorează în special călătoriilor navale peste oceane, care au permis ca boala să ocupe întreaga planetă. Această migrație a dus la epidemii mari în întreaga lume și, în unele cazuri, la dispariția sau extincția unor culturi cu afectarea tuturor sectoarelor populației.

Deși oamenii au fost în mare parte neconștienți de implicațiile bolii până la sfârșitul secolului al XIX-lea, cercetătorii au început să se concentreze pe cauza bolii și pe posibilele tratamente.

III. Vaccinul Variolării  

În 1796, cercetătorul englez Edward Jenner a descoperit că vaccinarea cu una dintre cele mai slabe boli, denominată vaccinare sau vaccinarea cu bovine, poate preveni variola. 

Editor Benton
Andreea este un editor cu experiență, specializată în editarea articolelor pentru diverse publicații și site-uri web, cu abilitatea de a îmbunătăți calitatea textelor, de a le face mai clare și mai ușor de înțeles pentru cititori. Cu o experiență vastă, Andreea scrie articole în diferite domenii de interes, de la jurnalism la tehnologie și la lifestyle.

Related Articles

Latest Articles