Viata si cariera actritei Angelina Jolie: de la Tomb Raider la activista pentru drepturile omului

Angelina Jolie este unul dintre cei mai influenți actori ai unei generații. Ea a câștigat numeroase premii și a avut roluri memorabile în filme ca Tomb Raider, Mr. și Mrs. Smith și Unbroken. Dar cariera ei de succes nu se oprește aici. Ea este, de asemenea, o autoare și asistentă socială dedicată, implicată în numeroase proiecte de caritate prin ONG-urile ei și prin misiunile ca membru al înaltei comisii pentru refugiați.

Cu o cariera de succes care include numeroase titluri de film premiate, Angelina Jolie a devenit una dintre cele mai prominente și mai îndrăgite figurine de peste mări și țări. În ciuda faptului că uneori există controverse despre viața sa privată, modul său de viață devotat actului de caritate și punerea sa în practică a principiilor sale bine definite, face ca Jolie să se apropie mai mult de orice altă parte ca una dintre eroii noștri moderni.

Biografia Angelinei Jolie

Angelina Jolie a fost botezată cu numele său legal, Angelina Jolie Voight, în Los Angeles, California și este fiica actorului Jon Voight și a Marchei Stoned. Pe la vârsta de 14 ani a reușit să obțină prima sa audiență și a luat numele său legal, scurtând “Voight” in “Jolie”. La vârsta de 20 de ani, după ce a apărut într-un mare număr de show-uri și filme, ea a obținut recunoașterea internațională atunci când a jucat rolul principal în filmul Tomb Raider în 2001.

Începând cu anii 2000, Angelina Jolie a jucat în numeroase și variate producții cinematografice. În următorii ani, ea a îndeplinit roluri variate și a câștigat numeroase premii, inclusiv Premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar pentru “Girl, Interrupted” în 2000 și Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat pentru “In the Land of Blood and Honey” in 2011.

Activismul in drepturile omului

Activismul ei în drepturile omului a început încă din copilărie. În 1995, ea s-a alăturat Fundației Refugiaților și a vizitat Cambodgia pentru prima dată, unde și-a dublat angajamentul pentru apărarea drepturilor omului.

În următorii ani, practicile sale de activism au devenit mai intensificate. Ea a lucrat ca Goodwill Ambassador pentru Organizația Națiunilor Unite High Commission for Refugees (UNHCR) din 2001 până în aproximativ 2012, apărând în mod constant și pledând în favoarea persoanelor refugiate din întreaga lume.

În prima sa deplasare pentru UNHCR, Jolie a mers în Sierra Leone pentru a documenta cazurile de mutilare genitală feminină, o problemă majoră în zonă. Acest lucru a ajutat-o să înțeleagă mai bine diversele cauze ale refugiului. Drept urmare, ea s-a angajat și în alte proiecte, care să ofere sprijin și resurse persoanelor refugiate.

Jolie a primit numeroase premii și distinctii pentru contribuțiile sale la drepturile omului și la lupta pentru răspândirea înțelegerii și a toleranței față de cei afectați. Ea a primit, de asemenea, numeroase distincții la nivel global, inclusiv Premiul Nobel la Pace.

Implicarea Angelinei Jolie in teatru si proiecte media

În mai 2005, Angelina Jolie a interpretat-o pe Mariane Pearl în filmul biografic “A Mighty Heart”. Acest rol i-a adus un Premiu Golden Globe și alte nominalizari pentru cel mai bun actor principal.

În același an, ea a contribuit la înregistrarea albumului “Making Mirrors” al lui Sia, interpretând rolul Prințesei. În anii următori, ea a colaborat cu mai mulți artiști, printre care John Lenin, Fat Joe, Quincy Jones și Wyclef Jean.

Jolie a început să joace pe scenă și a făcut o scurtă apariție în producția de teatru “The Vagina Monologues” din 2000. Totuși, a avut primul său rol pe scena West End în 2003, în producția “Tea With Mussolini”.

Ea s-a alăturat echipei de filmare a lui Brad Pitt în 2006, și joaca împreuna cu actorul, deseori de-a lungul anilor. Ei au filmat impreuna numeroase proiecte, inclusiv “Changeling” și “By the Sea”. În aceste filme, Jolie a avut atât rolul producatorului, cât și pe cel al scenaristului și al regizorului.

Cu toate acestea, cariera sa de producator nu se opreste aici; ea a producet și a regizat numerose curtoazii, inclusiv “In the Land of Blood and Honey” și militw biograful “Unbroken”, care au avut premiera în anii 2014-2015.

Cariera Angelinei in scriere

În 2010, Jolie a scris scenariul filmului “In the Land of Blood and Honey”. Filmul a fost centrat pe evenimentele din timpul conflictului din Iugoslavia și a fost scris din perspectiva unui soldat iugoslav și a unei femei serbe care se îndrăgostesc în vremuri dificile.

Editor Benton
Andreea este un editor cu experiență, specializată în editarea articolelor pentru diverse publicații și site-uri web, cu abilitatea de a îmbunătăți calitatea textelor, de a le face mai clare și mai ușor de înțeles pentru cititori. Cu o experiență vastă, Andreea scrie articole în diferite domenii de interes, de la jurnalism la tehnologie și la lifestyle.

Related Articles

Latest Articles