Goodfellas – povestea adevărată a mafiei italiene din New York

Goodfellas – Povestea Adevărată a Mafiei Italieni din New York

Goodfellas este unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite filme produse vreodată, inspirat din adevăratele evenimente care au avut loc în New York. Acest film, realizat în anul 1990 de către regizorul Martin Scorsese și echipa sa a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film din New York și a fost un succes imediat. Filmul a fost inspirat de cartea de memorii a lui Nicholas Pileggi scrisă în 1986, intitulată „Wiseguy” și descrie viața și activitățile lui Henry Hill, infractorul italian-american care a devenit membru al familiei Lucchese din New York.

În această recenzie, vom discuta despre Goodfellas – povestea adevărată a mafiei italiene din New York și vom examina cum acest film de referință a redat adevărul, violența și apoi tragedia din spatele unei familii mafiote.

Personajele și Lumea Mafiei

Goodfellas este, în primul rând, o dramă cu personaje bine caracterizate și o poveste cronologică surprinzătoare despre cei care trăiesc și respira mafia italiană. În centrul acțiunii stă Henry Hill (jucat de Ray Liotta). El îl prezintă pe vedeta mafiotului, care este, de fapt, unul dintre cei mai vechi și mai dedicate mafioți care trăiesc în placa lui Jimmy Conway (Robert DeNiro) și Tommy DeVito (Joe Pesci).

Hill urmărește viața și activitățile acestor lideri ai mafiei, cum se pregătesc și efectuează atacuri, extorqueri, jafuri, elicitori și otrăviri ilegale, într-o căutare neîncetată de a obține avantaje și respect în lumea interlopă. Aceste activități ilegale construiesc o lume misterioasă și periculoasă pentru toți cei implicați, și numai cei mai puternici supraviețuiesc în nesfârșita lor și periculoasă luptă de supraviețuire.

Stilul vieții și pericolele

Goodfellas ne oferă o privire intimă și detaliată asupra stilului de viață extravagant al mafiei în general. Toată lumea își poartă haine scumpe, cinează la restaurantele scumpe, călătoresc în orașe și în cele din urmă devin parte din jet set și se bucură de luxul absolut.

Deși această iluzie poate părea frumoasă pe care o au membrii mafiei, ea nu înseamnă că sunt lipsiți de pericole. În film, mulți dintre ei sunt copleșiți de violență și de amenințări asupra lor și a familiilor lor, una dintre frecvențele sale principale fiind violența și sinuciderea crimelor. Aceste personaje trăiesc într-o mare angoasă și stres permanent și sunt constanți în modalități de a scăpa de acestea.

Relația dintre cei doi personaje principale, Tony și Henry, exprimă tensiunea ce plană între ei în timp ce se străduiesc de a realiza planuri și de a se împărți pașii fără ca unul dintre ei să se îndepărteze prea mult de raport cu cantitatea de risc. Acestea sunt, la rândul lor, completate de împletirea discursurilor lor pline de sentimente și de neîncredere și de mijloacele lor ciudate de a-și atinge obiectivele, cum ar fi aplicarea constrângerilor și a torturii.

Gestionarea afacerilor și afacerile criminale

Regizorul folosește ocară îndrăzneță și cu subiecte puternice în exprimarea expectanțelor lor și a planurilor lor cotidiene de a face bani și de a se descurca în afaceri. În film, carismaticii lideri mafioți au un stil de viață atractiv și evident manipulează afacerile legale și ilegale prin metode ingenioase și îndrăznețe.

Deși este un film despre mafie, Goodfellas nu se concentrează întotdeauna asupra criminalității de nerecuperat. Le petrec timpul și inventând planuri astucioase și complexe pentru a evita policeala sau a mima legalitatea, prin fentarea sistemelor naționale de plăți directe și prin cumpărarea de influență.

Personajele se luptă într-o lume în care cei mai mulți membri ai mafiei sunt în mod constant în mai multe tipuri de activități supralegale, cum ar fi:

• Elicitorii: recurgând la șantaj sau tortură pentru obținerea unei protecții sau pentru stimularea vânzărilor de instrumente interzise.

• Otrăviri ilegale: folosirea medicamentelor care conțin substanțe interzise pentru a otrăvi persoanele, cu scopul de a se răzbuna pe alții sau de a recupera bani.

• Împrumuturile ilegale: împrumuturi ilegale de bani care nu au fost autorizate de autorităti.

Editor Benton
Andreea este un editor cu experiență, specializată în editarea articolelor pentru diverse publicații și site-uri web, cu abilitatea de a îmbunătăți calitatea textelor, de a le face mai clare și mai ușor de înțeles pentru cititori. Cu o experiență vastă, Andreea scrie articole în diferite domenii de interes, de la jurnalism la tehnologie și la lifestyle.

Related Articles

Latest Articles