Descoperă misterul și frumusețea vulcanilor noroioși din întreaga lume

Misterul vulcanilor noroioși este uimitor. Și frumusețea acestor formațiuni geologice se află în întreaga lume, de la Statele Unite la Islanda și Rusia. Vulcanii noroioși sunt, de asemenea, foarte activi și aduc spectatori din întreaga lume pentru a le urmări în erupție.

Acum ceva timp, ti-ai fi gandit ca un vulcan poate fi noros? Și atunci când te gândești la erupția unui vulcan, te gândești probabil la lavă fierbinte și cenușă fluturândă prin aer. Cu toate acestea, vulcanii noroioși sunt complet diferiți față de vulcanii clasici, și mai misterioși decât ar părea. Iată tot ce trebuie să știți despre vulcanii noroioși – misterul și frumusețea lor.

Vulcanii noroioși sunt o formă unică de vulcanism care se manifestă în trepte și care, de obicei, nu include erupții de lavă sau cenușă fluturândă și nici efuziuni gaz-shell. De obicei, erupe prin intermediul unor fisuri izolate sau irupții consistente și reziduale care se extind periodic. Aceste eruptii pot fi, de obicei, ale unor gazuri externe și aleuviuni noroioase, care sunt noroios de noroi. De fapt, numele “noros” este derivat din grecescul “peenebashi”, care înseamnă “aburel sau noroi”. Există cel puțin de două ori mai multe vulcani noroși în lume decât sunt vulcani din cei clasici.

Fiziologia și geografia vulcanilor noroioși

Vulcanii noroioși se formează în general în jgheaburi ale pământului care au o temperatură ridicată. Historic vorbind, au fost localizați în principal în partea de est a Statelor Unite și în sudul și nord-vestul Canadei. 

Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți oameni descoperă că există vulcani noroioși în întreaga lume, inclusiv:

  • Islanda* Japonia și Indonesia
  • Rusia
  • Chile
  • Australia și Noua Zeelandă
  • Africa de Nord și Est

Eruperile acestor vulcani sunt reziduale și ne-clasice. Aceste eruptii nu solicită energiea atât de mare pentru a putea fi realizate. Acestea necesită o presiuni și temperaturi ridicate, care pot fi destabilizate atât de închiderea unei fisuri cât și de un șoc. Acestea nu se manifesta prin lavă sau cenușa, ci erup prin intermediul unor irupții consistente. Acest lucru poate fi văzut în fermecătoarele departamente norosi de la Yellowstone, de exemplu.

Erupțiile unui vulcan noros

Vulkanilor noroiosi se manifesta diferit în comparație cu vulcanii clasici, care sa manifesta prin lava fierbinte care curge și cenușa care zboară. Eruptiile noroase tind sa fie mult mai stable si pot dura chiar si câteva luni de zile. Aceste irumpări norose au de obicei un aspect de fum si flash și se pot trezi și adormi din când în când.

Această variantă de eruptii utilizează diferite tipuri de gazuri, cum ar fi sulf și hidrogen sulfurat. Aceste erupții pot lansa cenușă sau noroi aleuviuni, care pot fi uneori chiar dense. Vulkanii noroioși sunt uneori considerați hazard geologic în special în zonele foarte populate sau poartă un risc scăzut în zonele mai izolate, și sunt adesea imprevizibili în modul lor de manifestare.

Unii oameni de știință consideră că aceste tipuri de vulcani pot fi chiar mai periculoase decât normalii, deoarece formele lor, erupțiile, sunt imprevizibile ca și ceea ce și când se vor intampla.

Studierea vulcanilor noroioși

Știința vulcanologilor noroioși se îndreaptă din ce în ce mai mult către un studiu mai larg despre acest tip de vulcanism. Printre lucrurile pe care cercetătorii încerca să le înțeleagă se află mecanismul exact cum se formează un vulcan noros și cum această formă de erupție noroasă se poate manifesta cu precizie. La fel de important este, de asemenea, modul în care noroaiel noroase se dezvoltă și se formează în coajă, precum și ce tipuri de mecanisme pot cauza erupții imprevizibile.

Tot în lumea cercetărilor, cercetătorii încearcă să studieze modul în care aceste forme de vulcanism pot fi folosite și de controlat pentru uzul uman. Aceasta ar include folosirea lor pentru masurarea subsolului, detectarea schimbărilor în sol și atmosfera sau chiar ca sursă de energie.

În același timp, cercetătorii lucrează la modul în care aceste forme de erupții pot fi monitorizate și înțelese cu ajutorul instrumentelor moderne, cum ar fi senzorii infraroșii și radarul.  

Editor Benton
Andreea este un editor cu experiență, specializată în editarea articolelor pentru diverse publicații și site-uri web, cu abilitatea de a îmbunătăți calitatea textelor, de a le face mai clare și mai ușor de înțeles pentru cititori. Cu o experiență vastă, Andreea scrie articole în diferite domenii de interes, de la jurnalism la tehnologie și la lifestyle.

Related Articles

Latest Articles