Fenomenul „Toate pânzele sus” a cucerit pe bună dreptate publicul televizual autohton, acest serial TV echipând violul unui renumit vas de război britanic din epoca colonială a devenit un adevărat simbol al libertății. Serialul a fost difuzat între anii 1975 și 1978, și a primit numeroase premii și distincții, dar și calificativi laude pe plan internațional, reunind un public din ce în ce mai numeros și devenind unul dintre cele mai populare seriale produse în România.
Legendarul serial cu război maritim, „Toate pânzele sus”, a presărat scena televizuală autohtonă cu o undă de pur romantism, oferind euforia dorințelor de libertate, prin însăși tematica sa, necesară pentru a crea un univers de povești vesele. A devenit una dintre cele mai apreciate producții din istoria televiziunii românești, tocmai datorită acestei tematici asupra căreia serialul se învârtea în jur.
Istoria Serialului
Serialul „Toate pânzele sus” are la bază scenariu de armata britanicului Patrick O’Brian, care, împreună cu regizorul Ion Cantacuzino, a creat această imensă producție ce a cuprins trei sezoane, difuzate la TVR între anii 1975 – 1978. Pentru primul sezon, producția s-a bazat pe primul roman din acea serie, „Master and Commander”, iar pentru sezoanele următoare au mai fost folosite alte câteva cărți din aceeași serie.
Serialul are ca actor principal pe Sergiu Nicolaescu (în rolul lui Jack Aubrey) și-i are ca parteneri pe actorii Amza Pellea, George Constantin și Mircea Albulescu.
Filmările s-au găsit pe marele ecran în septembrie 1973, când producția s-a filmat în Mediterană. Turcii au oferit o librărie și o echipă navy pentru a contribui la producția serialului.
Subiect
Serialul se bazează pe tematica unei flote de război în vremurile epocii imperialiste. Impactul acestei tematici asupra audienței a fost unul imens. Serialul prezintă lupta unui vas de război britanic, HMS Surprise, condus de căpitanul Jack Aubrey, care coabitează cu amiralul Nelson. Pasajele sale de navigare în Atlantida, întâlnirile cu fregatele inamice și pericolele în care se află vasul au fost tot atâtea momente de maxima adrenalină, pe care le-au urmărit cu sufletul la gură milioane de telespectatori.
În această operațiune critică desfășurată în apele mării, alături de căpitanul Jack Aubrey (Sergei Nicolaescu) mai sunt alți nominalizați și mini-eroi, cum ar fi șeful echipajului Tom Pullings (Mircea Albulescu), medicul Stephen Maturin (George Constantin), îndrăgitul John Kennedy (Amza Pellea).
Serialul urmărește acțiunile andrenalinice ale participanților săi, și trăsăturile lor de caracter imorale, cum ar fi vigoarea lui Jack Aubrey în lupta sa împotriva inamicului, veneticia simțământă lată și meticuloasa devotare a lui Tom Pullings, dar și perseverența lui Kennedy și diplomatia acestui grup de super-eroi în risipă.
Regizarea Serialului
Unul dintre cele mai cunoscute personaje din serialul „Toate pânzele sus” este Cel Mare Marinar. Nu este nicio îndoială că acest personaj este eroul principal al serialului și regizorul, Ion Cantacuzino a folosit toate mijloacele disponibile pentru a capta esența acestuia în serial.
Unul dintre mijloacele sale a fost utilizarea unor adevărate nave, care luau parte la acțiunile din anumite scene. În plus, desigur, au fost folosiți mari epave, care erau folosite în mod virtual pentru a da acestora un avantaj competițional în fața inamicului, și a ridica responsabilitatea echipajului său.
Cu toate acestea, regizorul a știut că producția nu ar putut să fie perfectă fără o condamnare a războiului în mod direct. Așa că, cei șase ani de filmare au mutat producția dintr-un loc în altul, pentru a capta trăirile negative ale războiului.
Starurile Serialului
Actoria înserial a celor doi actori principali, Sergiu Nicolaescu și Amza Pellea au avut un impact remarcabil asupra spectatorilor. Sergiu Nicolaescu a reușit să sustragă genial această imaginație a unui erou maritim puternic.
AmzaPellea a interpretat magistral personajul lui John Kennedy, eroul tragic și subalternul lui Jack Aubrey. Pellea a mărturisit chiar de mai multe ori că interpretarea personajului principal înserial i-a dăruit popularitate prin întreaga țară. George Constantin a interpretat de minune personajul lui Stephen Maturin.
Ceea ce e surprinzător este faptul că „Toate pânzele sus” nu a fost un război deschis în contra războiului, dar poate fi unul dintre cele mai bune antologii ale vremurilor victoriene care arată în mod eloquent ce înseamnă să faci parte dintr-o echipă.